
 

 

TELANGANA STATE AUTHORITY FOR ADVANCE RULING 

CT Complex, M.J Road, Nampally, Hyderabad-500001.  

(Constituted under Section 96(1) of TGST Act, 2017) 

Present: 

  

Sri S.V. Kasi Visweswara Rao, Additional Commissioner (State Taxes)  

Sri Sahil Inamdar,I.R.S., Additional Commissioner (Central Taxes) 

 

A.R.Com/10/2023         Date: 29.09.2023 

 

TSAAR Order No. 18/2023 

 

[ORDER UNDER SECTION 98(4) OF THE CENTRAL GOODS AND SERVICES TAX ACT, 2017 

AND UNDER SECTION 98(4) OF THE TEALANGANA GOODS AND SERVICES TAX ACT, 

2017.] 

****** 

1. M/s. NCC URBAN ONE APARTMENT OWNERS MUTUALLY AIDED CO-OP SOCIETY 

LIMITED (NCCLIOMACS), Narsingi, Puppalaguda Main Road, Hyderabad, 

Rangareddy, Telangana-500089 (36AAGAN5854N1ZX) has filed an application in FORM 

GST ARA-01 under Section 97(1) of TGST Act, 2017 read with Rule 104 of CGST/TGST Rules. 

 

2. At the outset, it is made clear that the provisions of both the CGST Act and the TGST Act are 

the same except for certain provisions. Therefore, unless a mention is specifically made to any 

dissimilar provisions, a reference to the CGST Act would also mean a reference to the same 

provision under the TGST Act. Further, for the purposes of this Advance Ruling, the expression 

‘GST Act’ would be a common reference to both CGST Act and TGST Act. 

 

3. It is observed that the queries raised by the applicant fall within the ambit of Section 97 of the 

GST ACT. The Applicant enclosed copies of challans as proof of payment of Rs. 5,000/- under 

SGST and Rs. 5,000/- under CGST towards the fee for Advance Ruling. The Applicant has 

declared that the questions raised in the application have neither been decided nor are 

pending before any authority under any provisions of the CGST/TGST Act’2017. The 

application is, therefore, admitted after examining it and the records called for and after 

hearing the applicant as per section 98(2) of TGST Act’2017.  

 

4. BRIEF FACTS OF THE CASE: 

 

4.1 The applicant NCC URBAN ONE APARTMENT OWNERS MUTUALLY AIDED CO-OP SOCIETY 

LIMITED (NCCLIOMACS) is a non-profit entity, registered under Telangana Mutually Aided Co-

Op Society Act, and consists of only residential flats/members with GSTIN-36AAGAN5854N1ZX 

 

a) The applicant submitted that NCCUOMACS currently collects monthly maintenance 

charges from its members to meet the society's maintenance costs.  

b) That the monthly collection charges also include common area electricity charges. The 

actual common area electricity bill is divided by total carpet area and pro rata charges 

are collected from each of the members as per their flat area. 

c) That in addition to the monthly maintenance charges NCCUOMACS presently has some 

rental incomes from commercial establishments in the society. The applicable GST is 

collected on the rent and is deposited with the department on a regular basis. 

 



4.2 That post introduction of GST exemption was granted on contributions made by the members 

of RWA vide Notification 12/17- CT dated 28.06.2017, wherein exemption was granted for 

contributions made up to INR 5,000 per month per member. The limit of INR 5,000 was 

amended up to INR 7,500 vide Notification No.2/18 dated 25.01.2018. 

 

4.3 That as the supply of electricity is exempted under GST as per the Notification 02/2017 

(Central Tax) dated 28 June 2017 under the heading "Electrical Energy" (HSN Code: 

27160000). From the notification', the applicant understands that the Electricity supply is 

treated as an exempt supply and is not liable to GST. 

 

5. QUESTIONS RAISED: 

 

1. In the present case the common area electricity charges are collected from the members 

on actual basis. The rate of contribution from each of the members in decided on the 

basis of the actual flat area of each of the members. There is no additional loading of 

any nature on the actual charges, Since Electricity is an exempted supply, are common 

area electricity charges exempt from GST? 

 

2. NCCUOMACS, at times collects advance maintenance charges from its members. The 

advance is collected only with the intention of minimizing the manual effort of collecting 

contributions every month. Is the GST amount collected in advance to be deposited with 

the government at the time of collection or is the amount to be deposited in the 

respective months? 

 

3. Few of the existing towers have a system of Hi tension Residential electricity supply 

wherein there is only a single meter from the electricity department for the whole tower. 

The individual consumption of each of the flats is measured by means of a sub-meter 

Amounts are collected from each of the members, and the total consumption cost is 

deposited with the Electricity department. The electricity charges collected from 

members is totally paid to the electricity department NCCUUMACS acts as a facilitator 

only, and there is no margin to NCCUOMACS: Since Electricity is an exempted supply, 

are these. electricity charges being collected and totally paid to the electricity 

department exempt from GST? 

 

4. The threshold limit for collection of GST in case of collections from member of Resident 

Welfare Association is Rs7500/-. As per the terms of Notification 12/17- CT dated 

28.06.2017, exemption was granted for a contribution made up to INR 5,000 per month 

per member. A limit of INR 5,000 was amended up to INR 7,500 vide Notification 

No.2/18 dated 25.01.2018, the association would be liable to collect GST in cases where 

in the contribution from members exceeds Rs 7500/- per month. Should the RWA collect 

GST on the total contribution in cases where the monthly contribution exceeds Rs7500/-

or should GST be charged only on the contribution in excess of RS 7500/- per month, in 

line with the recent judicial pronouncements? 

 

6. PERSONAL HEARING: 

 

1. The authorized representative Ravi Shanker Chittiboyina, CA appeared before the AAR 

on 24.05.2023 and reiterated their averments in the application submitted and averred 

as follows: 

 

2. That, they are NCC Urban One Apartments Owners Macs Limited. And as such they are 

collecting Electricity charges incurred for common facilities on actual bill basis and paying 

the same to TSSPDCL. 

 

3. That, they are pure agents and that value of supply of services under Rule 33 of CGST 

Rules, 2017 shall not include the consideration received and passed on to TSSPDCL. 

 



4. During the course of hearing the applicant was requested to submit the following 

documents: 

a. Electricity bill for last (3) months. 

b. Attested Ledger copies of the bills raised on the residents. 

 

5. Further, the Authorised Representative/Applicant M/s. NCC Urban One Apartment 

Owners Mutually Aided Coop Society Limited, Hyderabad, reiterated that their case 

/Similar Case is not pending in any proceedings in the applicant’s case under any of the 

provision of the Act and have not already decided in any proceedings in the applicant’s 

case under any of the provisions of the Act. 

 

7. DISCUSSION & FINDINGS: 

 

i)  Discussion for the questions 1 & 3: Section 11 (1) of the CGST Act 2017 enumerates the 

power of Government to grant exemption on Goods or Services or both either absolutely or 

subject to any conditions on the recommendation of the council by a notification. Accordingly 

by Notification No. 02/2017 dated: 28.06.2017 the Government of India provided for 

exemption from tax under CGST Act, 2017 on Electrical energy at Serial No. 104 with Chapter 

heading ‘2716 00 00’. As seen from the notification there are no conditions specified for this 

exemption, therefore the supply of water and electricity as described the notification is 

exempt.  

 

Further the applicant is a mutually aided cooperative society which is collecting electricity 

charges from its members and paying the same to the Electricity Department without 

collecting any additional amounts. 

 

The rule 33 of the CGST Rules excludes the expenditure or costs incurred by a supplier as a 

pure agent of the recipient of the supply subject to the conditions prescribed in the rule. The 

rule also has an illustration for describing a pure agent:  

 

“Illustration to rule 33 of the CGST rules: Corporate services firm A is engaged to handle the 

legal was pertaining to the incorporation of Company B. Other than its service fees, A recovers 

from B, registration fee and approval fee for the name of the company paid to the Registrar of 

Companies. The fees charged by the Registrar Companies for the registration and approval of 

the name are compulsorily level on B. A is merely acting as a pure agent in the payment of 

those fees. Therefore A's recovery of such expenses is a disbursement and not part of the 

value supply made by A to B”. 

 

The Hon'ble Supreme court of India in a catena of case law has ruled that illustrations in a 

statute are part of the statute and help to elucidate the principle of the Section (Dr. Mahesh 

Chandra Sharma Vs Smt. Raj Kumari Sharma – AIR 1996 SC 869). 

 

The applicant being a mutually aided cooperative society and also by his submissions in the 

application filed before the AAR, will be a pure agent in the light of the above illustration to 

rule 33 of the CGST rules. 

 

A combined reading of the above notification and the rule reveals that the cost of electrical 

energy supplied by the applicant to its members as a pure agent is not taxable at the hands of 

the applicant. So also by the notification cited above the electrical energy as such remains 

exempt from taxation and cannot be combined with others supplies being made by the 

applicant as a composite supply because a composite supply by definition should consist of 

two or more taxable supplies. 

 

ii)  Discussion for question no.2: The Section 13 (2) of the CGST Act enumerates that the 

time of supply of services shall be the earliest of the date of issue of invoice or the date of 

receipt of payment. Section 31 (2) states that a registered person supplying taxable services 

shall issue a invoice either before or after the provision of service. A combined reading of both 

would make it clear that as an invoice can be issued even prior to provision of a service a time 

of supply of service will be the date of receipt of advance. 



 

In the Sr. no. 11 of GSTR -1 the details of advances received, in the current tax period, by a 

registered person for which invoice has not been issued needs to be provided under sr. no. 

11A.  

 

Further, vide notification no. 66/2017 – Central Tax dated 15th November, 2017, specific 

exemption from the payment of GST on advance receipt has been granted to the supplier of 

goods. In order words, when ‘supplier of goods’ receives advance payment, he is not required 

to pay GST at the time of the receipt of advance payment, however, under this situation, the 

time of supply would arise only at the time of issuance of the invoice and the tax liability 

needs to be discharged only at that time. 

 

Thus advances received towards the supply of a service have to be reported in the GSTR-1 / 

GSTR-3B for the relevant tax period and the liability needs to be discharged in GSTR-3B. 

 

iii)  Discussion for question no.4:  

 The Serial No. 77 of Notification No. 12/2017 as amended vide Notification No. 02/2018 dt: 

25.01.2018 states that service by an unincorporated body or a non-profit entity to its own 

members is exempt upto an amount of Rs. 7500 per member for sourcing goods or services 

from a 3rd person for the common use of its members in a housing society or a residential 

complex. Therefore where the aggregate turnover of a Residents Welfare Association (RWA) 

exceeds Rs.20 lakhs in a financial year and the amount collected for maintenance per member 

exceeds Rs.7500/- then the entire amount is chargeable to GST at the rate of 18%. For 

example: if the maintenance charges are Rs.9000 per month per member, GST @18% shall 

be payable on the entire amount and not on the difference amount.  

 

Further even if the annual turnover of the RWA is greater than Rs.20 lakhs but the monthly 

maintenance charged per person is less than Rs. 7500/-, then such RWA need not pay tax on 

the amounts so collected.  

 

Therefore they are taxable if the total amount collected by the RWA equal or exceeds 

Rs.7500/-.  

 

8. In view of the foregoing, we rule as follows: 

 

In view of the above discussion, the questions raised by the applicant are clarified as below: 

 

Questions Ruling 

1. In the present case the common area electricity 

charges are collected from the members on 
actual basis. The rate of contribution from each 
of the members in decided on the basis of the 

actual flat area of each of the members. There 
is no additional loading of any nature on the 
actual charges, Since Electricity is an exempted 
supply, are common area electricity charges 

exempt from GST? 

 

 

As mention at para 7(i) 

2. NCCUOMACS, at times collects advance 

maintenance charges from its members. The 
advance is collected only with the intention of 
minimizing the manual effort of collecting 

contributions every month. Is the GST amount 
collected in advance to be deposited with the 
government at the time of collection or is the 

amount to be deposited in the respective 
months? 
 
 
 

As mention at para 7(ii) 



3. Few of the existing towers have a system of Hi 
tension Residential electricity supply wherein 

there is only a single meter from the electricity 
department for the whole tower. The individual 
consumption of each of the flats is measured by 

means of a sub-meter Amounts are collected 
from each of the members, and the total 
consumption cost is deposited with the 

Electricity department. The electricity charges 
collected from members is totally paid to the 
electricity department NCCUUMACS acts as a 

facilitator only, and there is no margin to 
NCCUOMACS: Since Electricity is an exempted 
supply, are these. electricity charges being 

collected and totally paid to the electricity 
department exempt from GST? 
 

As mention at para 7(i) 

4. The threshold limit for collection of GST in case 

of collections from member of Resident Welfare 
Association is Rs7500/-. As per the terms of 
Notification 12/17- CT dated 28.06.2017, 

exemption was granted for a contribution made 
up to INR 5,000 per month per member. A limit 
of INR 5,000 was amended up to INR 7,500 vide 

Notification No.2/18 dated 25.01.2018, the 
association would be liable to collect GST in 
cases where in the contribution from members 
exceeds Rs 7500/- per month. Should the RWA 

collect GST on the total contribution in cases 
where the monthly contribution exceeds 
Rs7500/-or should GST be charged only on the 

contribution in excess of RS 7500/- per month, 
in line with the recent judicial pronouncements? 

As mention at para 7(iii) 

 

[under Section 100 (1) of the CGST/TGST Act, 2017, any person aggrieved by this order 

can prefer an appeal before the Telangana State Appellate Authority for Advance Ruling, 

Hyderabad, within 30 days from the date of receipt of this order] 

 

To 

M/s. NCC URBAN ONE APARTMENT OWNERS  

MUTUALLY AIDED CO-OP SOCIETY LIMITED (NCCLIOMACS)  

Narsingi, Puppalaguda Main Road,  

Hyderabad, Rangareddy,  

Telangana-500089 

 

Copy submitted to : 

1. The Commissioner (State Taxes) for information. 

2. The Commissioner (Central Taxes), Secunderabad Commissionerate, 4th Floor, GST 

Bhavan, Hyderabad, Telangana - 500004.   

 

Copy to: 

3.  The Superintendent (Central Taxes), Shamshabad Range.  

 


